Αρκετά ναυάγια στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου

Αρκετά ναυάγια στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου

Αρ. Πρωτ. 4979/14.10.2010

Προς Υπουργό

- Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας

Σε «νεκροταφείο» ναυαγίων έχουν μετατραπεί τα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου, καθώς δεκάδες είναι τα ναυαγισμένα πλοία που παραμένουν επί χρόνια καταποντισμένα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μεταξύ αυτών είναι και πλοία που ναυάγησαν κατά τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και πολλά σύγχρονα ναυάγια. Από αυτά τα ναυάγια πολλά βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή του Θερμαϊκού, αλλά και σε μεγαλύτερα βάθη. Ορισμένα από αυτά προσελκύουν ερασιτέχνες ψαράδες, που πληροφορούνται την θέση τους, έτσι ώστε να αλιεύσουν στην περιοχή, ωφελούμενοι από τις πλούσιες ψαριές που υπόσχονται τα κουφάρια, καθώς ένας νέος βιότοπος δημιουργείται γύρω από το ναυάγιο, που λειτουργεί σαν τεχνητός ύφαλος.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι τα παραπάνω ναυαγισμένα πλοία αποτελούν κίνδυνο για τα διερχόμενα πλοία, καθώς αρκετά από αυτά καταφεύγουν σε επικίνδυνους ελιγμούς προκειμένου να αποφύγουν μια ενδεχόμενη σύγκρουση. Η ανέλκυση τους είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ύπαρξή τους στον βυθό του Θερμαϊκού είναι αρκετά, τόσο για την ευρύτερη περιοχή, όσο και για την ασφαλή διέλευση των διερχόμενων πλοίων.

 

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Έχει προχωρήσει το αρμόδι Υπουργείο στην κατάρτιση ενός σχεδίου για την ανέλκυση και την πορεία των ναυαγισμένων πλοίων, που βρίσκονται στον βυθό του Θερμαϊκού Κόλπου;

Απάντηση Υπουργείου